Светски дан школских библиотекара 2009

Последњи понедељак у октобру
Светски дан школских библиотекара слави се последњег понедељка сваког октобра. Ове 2009. године Друштво школских библиотекара Србије прославило је дан школских библиотекара у Карловачкој гимназији, која је прошле године одлуком Друштва награђена као најуређенија библиотека средњих школа и тако постала домаћин наредног, овогодишњег прослављања. 
Библиотеке – центар  света Тонија Парсонса
Последњи понедељак у октобру обично се поклопи са отварањем Сајма књига у Београду, а ове године се десило и да се прослава организује у најстаријој српској гимназији. На страну то што у њој, хваљујући сплету политичких околности, настава није увек остваривана на српском језику, она, заједно с Карловачком богословијом, представља претече српског школства и универзитета.
Захваљујући реномеу Карловачке гимназије у њој је на Светски дан школских библиотекара гостовао популарни енглески писац Тони Парсонс. Он се библиотекарима обратио једноставним и лепим речима, које доказују да одлично схвата проблеме библиотекарства у модерном друштву. Свестан да положај библиотекара у друштву није раван њиховом укупном значају, утешио нас је речима да диљем света постоји један сој људи који без библиотекара не би био оно што јесте, а то су писци. Библиотеке су центар њиховог света, а ненаметљиви посленици тог света су баш библиотекари. Парсонс је, иначе, гост на Сајму књига, а након прославе у Карловачкој гимназији уприличено је књижевно дружење с ученицима и професорима.
Програм прославе
Прослављање Светског дана школских библиотекара тече сваке године уобичајеним редоследом. Прославу отворе директор школе, ове године гдин Раде Зејак, који је, будући професор музике, и дириговао хором, и председник Друштва, гдин Саша Лазић. Потом следи културно-уметнички програм. Наставница Јелена Ратков са гимназијском драмском групом Козачински оплеменила је прославу неколиким одломцима из живота најчувенијег карловачког ђака Бранка Радичевића и његове љубави за Мину Караџић, те одломцима из једине драме још једног карловачког ђака академика Дејана Медаковића.
Потом су додељене награде Мина Караџић, које, по одлуци Друштва, већ трећу годину на овај дан бивају уручене најуређенијим библиотекама основне и средње школе и најбољим библиотекарима основне и средње школе. Ове године награђене су библиотеке Змај-Јовине гимназије из Новог Сада и ОШ “Бранко Ћопић” из Лукићева, општина Зрењанин, а титулу најбољих библиотекара у 2008/2009. понеле су Славица Јурић из ОШ “Свети Сава” из Бачке Паланке и Милка Пуач из Медицинске школе “Надежда Петровић” из Земуна.
Говор председника Друштва саше Лазића на прослави можете преузети овде.
Златна јесен у Карловцима
Кад долазите у Карловце не можете ока да одвојите од питомих брежуљака по којима су се Карловци разлили, у којима време као да је стало. У бити, Карловци су цели на тргу на коме је гимназија, богословија, Саборна црква, владичански двор и чувена карловачка чесма, због које се, кад попијете воде, морате поново вратити у Карловце. Тако каже легенда. Стога је посебан угођај био обилазак тог трга са водичем, који је библиотекарима испричао читав низ занимљивих куриозитета из прошлости Карловаца.
    
Published in: on 28. октобра 2009. at 20:33  Оставите коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://skolskibibliotekari.wordpress.com/2009/10/28/%d1%81%d0%b2%d0%b5%d1%82%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%85-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be%d1%82%d0%b5%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b0/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Постави коментар