Конкурс за 4. Смотру стваралаштва школских библиотекара

Друштво школских библиотекара Србије

расписује

К О Н К У Р С

за избор најбољих примера праксе из области сарадње школског библиотекара с различитим актерима из школске заједнице и ширег школског окружења.

Радови одабрани по конкурсу биће презентовани на Смотри стваралаштва школских библиотекара – програму стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника, акредитованом за школску 2012/13. годину; област библиотекарство, кат. бр. 6, компетенција К1, приоритети 4 и 5, носи 8 бодова).

Смотра ће се одржати на Светски дан школских библиотекара – 22. октобра 2012. године у Београду.

Конкурсне теме

1. Сарадња за бољу сарадњу: заједничке активности стручних сарадника усмерене на побољшање комуникације и сарадње међу ученицима и наставницима у школи; радионице (Комуникација, Толеранција…), рад у школском тиму, координација рада ђачког парламента, професионална оријентација (активности за професионално усмеравање ученика), професионални развој на нивоу школе (прикази докумената, веб страна и сл. у вези са професионалним развојем наставника)

2. Имам право да знам више: посебни програми рада сa ученицима који показују интересовања за одређене области знања или имају тешкоће у учењу (индивидуализовани приступ), а које су резултат сарадње стручних сарадника, наставника и родитеља ученика

3. Образовање за будућност: прикази сарадничких часова школског библиотекара и наставника, на којима су примењене савремене методe, приступи и технологије (тимска, тематска, пројектна, проблемска настава; интердисциплинарни и интегративни приступ у настави; онлајн подучавање и учење)

4. Културни атеље: културне и јавне активности које планира и изводи школски библиотекар заједно са другим актерима из школе и школског окружења и које су значајне за школу, али и за ширу заједницу – сценарија за јавне наступе, школске приредбе и прославе поводом обележавања значајних датума и јубилеја, промоције и манифестације изван школе у којима активно учествују ученици (представе, квизови, гостовања, посете, такмичења итд.)

5. Школа и породица као партнери: акције и садржаји који успешно укључују родитеље и старатеље ученика у различите области школског живота и образовања њихове деце, којима се оснажује поверење и гради партнерски однос између школе и породице, као најважнијих фактора у образовању ученика

6. Из ђачког блока: лого и заштитни знак Смотре стваралаштва школских библиотека, ликовни конкурс за ученике и наставнике основних и средњих школа.

Услови конкурса

Учесници на конкурсу 

На конкурсу могу учествовати школски библиотекари, стручни сарадници и наставници, појединачно и у тимовима. Радови одабрани по конкурсу биће представљени на Смотри. На Смотри могу учествовати највише 3 члана једног тима. Ученички или наставнички рад који је одабран по ликовном конкурсу биће посебно награђен: ученик-аутор и ментор.

Садржај и форма пријављеног рада

Садржај пријављеног рада треба да се односи на једну од понуђених конкурсних тема.

Пријава обавезно садржи:

  1. образац у ворду у који су унети потребни подаци по задатим рубрикама, највише на 5 страница;
  2. пауер-поинт презентацију (Офис 2003) до 5 МБ, на чијим слајдовима ће бити приказан резиме целокупног рада по ставкама из ворд-обрасца и који ће бити приказан на самој Смотри.

Пријава може да садржи и друге прилоге: сценарије, пројектну или другу документацију, фото-галерије, видео-записе, адио-записе итд. Они се прилажу на це-де-у или се објављују на интернету а у ворд-обрасцу се наведе линк до прилога.

Бенефиције за учеснике Смотре

  • Учесници одбрани по конкурсу не плаћају котизацију,
  • Учесници по конкурсу добијају уверење о 8 бодова за похађање програма стручног усавршавања као и слушаоци Смотре,
  • Учесници-излагачи добијају потврду да су у програму стручног усавршавања учествовали у улози предавача,
  • Учесници-излагачи добијају потврду да је њихов рад објављен у електронском зборнику радова са Смотре, уколико су се сложили да њихов рад буде јавно објављен, што ће  потврдити у ворд-обрасцу у одговарајућој рубрици.

Онлајн-подршка учесницима по конкурсу

Током септембра и октобра, до саме Смотре, учесници по конкурсу имаће онлајн-подршку око недоумица при попуњавању ворд-обрасца и рубрика у њему; креирања и оптимализовања пауер-поинт презентације; постављања медијских садржаја на интернет на одговарајуће сервисе; ауторских права и других суштинских и техничких питања у вези са учешћем у конкурсу и Смотри.

Подршка је организована на Мудл-платформи као форум у курсу под називом Смотра стваралаштва школских библиотекара, на адреси: http://www.el-kurs.skolskibibliotekari.edu.rs/

Рокови

Достављање пријаве и радова: до 5. октобра 2012. године.

Објављивање резултата: до 12. октобра 2012.

Агенда Смотре са распоредом активности: до 15. октобра 2012.

Контакти

Пријаве: ворд-образац и пауер-поинт презентације слати на имејл-адресу: andjelka.tancic@gmail.com

Компакт дискове са великим прилозима и ученичке радове слати на адресу:
Анђелка Танчић
Браничевска бр. 1
11118 Београд

Образац за пријаву

Преузмите ворд-образац за пријаву кликом на линк:  SMOTRA_obrazac_prijave

 

Advertisements
Published in: on 12. септембра 2012. at 20:56  Оставите коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://skolskibibliotekari.wordpress.com/2012/09/12/%d0%ba%d0%be%d0%bd%d0%ba%d1%83%d1%80%d1%81-%d0%b7%d0%b0-4-%d1%81%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%80%d1%83-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%88%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d1%81/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: