Смотра стваралаштва школских библиотекара 2010.

Смотра стваралаштва школских библиотекара одржаће се на Светски дан школских библиотекара у Змај-Јовиној гимназији у Новом Саду. Колеге које путују до Гимназије могу стићи градским аутобусом бр. 4, који креће са аутобуске / железничке станице. Силазе у центру града, код новог Базара и запућују се главном улицом (Змај-Јовином) према Саборној цркви, поред које је и гимназија. Очекујемо вас!
Програм можете преузети и ОВДЕ.
 
 
 
Смотра је окупила преко 90 библиотекара из целе Србије. Програм је реализован у потпуности и по плану. Тешко је рећи шта је било лепше на Смотри: поздравне речи представника Школске управе Нови Сад, директора гимназије-домаћина, пленарно предавање увек занимљивог Жељка Вучковића или део у ком су школски библиотекари презентовали своје радове изабране по конкурсу.
 
Похвале за развој школског библиотекарства
Од девет презентованих радова два су била ван конкуренције: пројекат Предшколске установе „Ната Вељковић“ из Крушевца, јер је један од услова конкурса био да су учесници библиотекари; други рад ван конкуренције је рад аутора Смотре Славице Јурић, који су презентовале ученице, учеснице пројекта о медијској писмености, који је већ освојио прву награду на Фестивалу креативности. Међу преосталих седам радова трочлани жири (Милица Кирћански, Градска библиотека Нови Сад; Јасмина Пивнички, наставник српског језика у Гимназији Ј. Ј. Змај; Мирјана Лукић Маринковић, просветни инспектор) одлучио је да похвале за развој школског библиотекарства добију следећи радови:
  • Српске народне бајке (истраживање жанра), Зорана Ловрић-Јухас, ОШ „Ј. Ј. Змај“ из Сремске Каменице
  • Чаролије, школски лист, Слађана Галушка, ОШ „Милорад Мића Марковић“ из Мале Иванче
  • Мултимедијална презентација уз изложбзу старих књига, Слађана Ракић, Крушевачка гимназија
Библиотекари су савесно и квалитетно презентовали своје радове. У анализи садржаја радова ауторке су установиле да димензија која је недостајала приказаним радовима јесте елеменат сарадње. Односно и тамо где је постојала, сарадња није истицана, него је накнадним питањима жири сазнавао да су радови резултат сарадње. Ако је школски библиотекар већ стручни сарадник, онда је његов примарни задатак да сарађује са другим наставницима, са родитељима, са окружењем… То је добар разлог да се следећа Смотра посвети управо овој теми, а осим библиотекара на конкурсу да учествују и наставници или други стручни сарадници школа. Зашто не и представници локалне средине, родитељи?
 
Радове за које смо добили дозволу аутора да их објавимо на интернету, можете погледати и преузети ОВДЕ.
 
Додела награда Мина Караџић
На самом крају Смотре додељене су награде „Мина Караџић“ о чему можете сазнати више на страници о овој награди Друштва, која се додељује већ четврту годину.
 

Смотра стваралаштва школских библиотекара 2010.

Advertisements
Published in: on 20. октобра 2010. at 23:12  Оставите коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://skolskibibliotekari.wordpress.com/2010/10/20/%d1%81%d0%bc%d0%be%d1%82%d1%80%d0%b0-%d1%81%d1%82%d0%b2%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%bb%d0%b0%d1%88%d1%82%d0%b2%d0%b0-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%85-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: