Стручно усавршавање школских библиотекара

  На самом почетку свог постојања Друштво је, захваљујући разумевању тадашњег саветника за стручне сараднике у МПС Сими Поткоњаку, поднело пројекте за два обавезна семинара, одобрена од Министарства просвете и спорте. Оба су реализована под називом „Школске библиотеке Србије у 21. веку“. Први, једнодневни реализован је у октобру 2006. у Београду, а други, дводневни у Сремским Крловцима у новембру. На семинарима су обухваћена сва битна питања из области законске регулативе, образовног рада, библиотечког пословања и низа примера из праксе.

Програм и радове са оба семинара овде. 

У последње три године, и у Каталогу акредитованих програма за стручно усавршавање запослених у образовању, налазе се семинари за школске библиотекаре. Они су се у почетку водили у област Српког језика, али је Друштво у једној примедби ЗУОВ објаснило да се ради о посебној области у школском систему, те је сугестија усвојена и у последњем каталогу програми стручног усавршавање за библиотекаре имају свој поднаслов у оквиру српског језика.
Поједини чланови Друштва и сами учествују као предавачи на акредитованим семинарима. Друштво планира да поднесе захтев за одобравање сопственог програма за стручно усавршавање школских библиотекара.

У настојањима да се разјасни из којих области школски библиотекари, који су махом професори неких предмета, могу да слушају и похађају програме стручног усавршавања, Друштво је проследило питања МПС и добило одговор да је школски библиотекар везан за све области образовања и да могу да слушају било који семинар. На питања у истом допису, која су се односила на могућности напредовања школског библиотекара, нисмо добили јасан и задовољавајући одговор.

 

Advertisements
Published in: on 24. маја 2009. at 03:26  Оставите коментар  

The URI to TrackBack this entry is: https://skolskibibliotekari.wordpress.com/2009/05/24/%d1%81%d1%82%d1%80%d1%83%d1%87%d0%bd%d0%be-%d1%83%d1%81%d0%b0%d0%b2%d1%80%d1%88%d0%b0%d0%b2%d0%b0%d1%9a%d0%b5-%d1%88%d0%ba%d0%be%d0%bb%d1%81%d0%ba%d0%b8%d1%85-%d0%b1%d0%b8%d0%b1%d0%bb%d0%b8%d0%be/trackback/

RSS feed for comments on this post.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: